Hovedseksjon

Artikkel i Dagbladet fra Ungdomsavsnittet Majorstuen  - les den gjerne

Hver helg ser vi ungdom på vei hjem fra fest nattetid. I natt så vi blant annet et 20-talls ungdommer i alderen 16–17 år på vei fra fest i totiden. Stemningen virket god, ingen var overstadig beruset og det virket som disse ungdommene fint ville klare å komme seg hjem på egen hånd. Vi på patrulje så ingen grunn til å gripe inn. Men vi på ungdomsavsnittet undrer oss; Vet dere foreldre at ungdommen deres er beruset ute klokka to natt til lørdag? Og om det var avtalen at de skulle hjem klokka to, var dere våkne for å ta imot dem?

Vi vet at det kan være krevende å være foreldre til ungdommer. Ungdommen ønsker å rive seg løs fra deres varme armer og utforske verden på egen hånd. Som foreldre kan det være vanskelig å sette riktige grenser, men som foreldre er det viktig å ikke svikte ungdommen i denne løsrivelsesfasen. Dere er nødt til å slippe litt opp, men samtidig er det viktig at ungdommen vet at dere er en livbøye de kan klamre seg til om det blir for tøft der ute. Vær tilgjengelig for ungdommen. Selv om klokka er tre når ungdommen trenger deres hjelp. Vær klar til å rykke ut! Selv om dere tror at ungdommen sover hos en venn, så må dere være klare. Og vær så snill, IKKE sett telefonen på lydløs når dere legger dere. Ikke vær den forelderen som våkner til 100 ubesvarte anrop fra ungdommen din og politiet. 

Vi vet det ikke nytter å holde ungdommen hjemme hver kveld til de blir 18. Men vær til stede når ungdommen kommer hjem på kvelden/natta. Nettopp dette er tidspunktet hvor dere skal ta ungdommen til dere og prate om hvordan kvelden har vært. Hva med å lage nattmat når ungdommen kommer hjem. Ikke la ungdommen gå til sengs på tom mage. Stek noen hamburgere eller pizza. Kanskje det er avtalen for at ungdommen skal få gå på festen og komme hjem klokka to. Da vet ungdommen hva som venter når han eller hun kommer hjem. Om det har skjedd ungdommen noe på festen, så er det større sannsynlighet for at ungdommen vil fortelle om det når han eller hun har kommet hjem enn dagen etter. Vi vet om ungdommer som ikke vet hvordan de skal få snakket med foreldrene sine om noe vondt som har skjedd dem. Gi ungdommen en gylden anledning over en nattburger til å fortelle om det har skjedd noe vondt.

Det viktigste er at ungdommen vet at uansett om de gjør noe dumt, eller om de er utsatt for noe, så skal dere foreldre være der for dem. Ikke gjør ungdommen redd for å fortelle dere om ting de har opplevd. Sett klare grenser og gjør tydelige avtaler, men vær åpen på at det er lov å drite seg ut, og at dere vil være der for å hjelpe om de gjør det. Så slipper vi kanskje ungdom som ikke forteller foreldrene om at de ble voldtatt på fest fordi de egentlig ikke hadde lov til å dra på festen, eller at de blir presset for nakenbilder på nett fordi de er redde for at foreldrene vil ta fra dem telefonen.

Vi vet at de aller fleste av dere foreldre og foresatte gjør en kjempegod jobb. Men selv om man gjør en kjempegod jobb, så kan det innimellom glippe. Og selv om vi så en liten gruppe ungdommer ute i natt, så vet vi at flere tusen lå trygt hjemme og sov.

Vi på Ungdomsavsnittet har to patruljer på fram til klokka fire også i natt. Vi vil være der for dere og deres ungdommer. Men viktigere enn at vi er til stede er at dere sitter klare med livbøyen om ungdommen deres trenger hjelp. Og er ungdommen på så dypt vann at deres livbøye ikke hjelper, så ikke nøl med å ringe politiet, så skal vi hjelpe.